01. 09. 2017. u 10:16

Družeta ispao nakon čudnog poraza od Gruzijca

Nakon što u srijedu Hrvatska nije imala predstavnika na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti, u četvrtak je nastupio Dominik Družeta (do 81 kg).

U prvom kolu Družeta je wazarijem u «produžetku» slavio protiv Rumunja Visana. Bila je to borba koju je hrvatski judaš kontrolirao i zasluženo prošao dalje. Ponovio se takav scenarij i u drugom nastupu, gdje je Družeta imao reprizu borbe za broncu s Europskog prvenstva protiv Gruzijca Rekvijašvilija.

Družeta je poveo wazarijem, još jednom kontrolirao ritam borbe, a zatim napravio samo jednu pogrešku kada je Gruzijac promijenio gard. Bilo je to 20 sekundi prije kraja borbe, Gruzijac je iskoristio priliku, izjednačio wazarijem i otišlo se u «golden score» uz dvije Družetine i nijednu Rekvijašvilijevu kaznu.

Hrvatski judaš je bio taj koji je napadao, a onda sudac na tatamiju dodjeljuje očekivanu kaznu Rekvijašviliju. Međutim, stiže iznenađujuća informacija od video sudaca da se poništi kazna gruzijskom judašu i dodjeli Družeti zbog pasivnosti te 21-godišnji Hrvat upisuje poraz.

– Zadovoljan sam kako sam odradio obje borbe. Zbog dvije kazne koje sam imao, pred kraj regularnog dijela odlučio sam ući u napad kako ne bih dobio isključujuću treću i Gruzijac me iskontrirao za izjednačenje. U «golden scoreu» smo napadali obojica, suci su smatrali da ja trebam dobiti kaznu i idemo dalje. Vjerujem u svoj rad i da će se sve to sigurno vratiti – rekao je Družeta kojem je ovo prvi nastup na svjetskim prvenstvima.

U petak 1. rujna na tatami u Budimpešti izlazi dvostruka europska medaljašica i šesta nositeljica SP-a, Barbara Matić (do 70 kg).

 

Izjavu Dominika Družete možete pogledati ovdje.

 

 

Preuzeto sa www.judo.hr